Meme büyütme süreçleri nelerdir?
Her tıbbi işlemde olduğu gibi, Meme büyütme operasyonlarında da, hastanın uygulamadan tam anlamıyla verim alabilmesi ve sürecin sorunsuz tamamlanması amacıyla bir süreç izlenmelidir. Bu süreçleri; operasyon öncesi süreç, operasyon ve operasyon sonrası süreç olarak 3 başlıkta ele almak mümkündür.
Operasyon Öncesi Süreç
Bu süreçte hastalara çok büyük bir sorumluluk düşmektedir. Göğüs büyütme operasyonu geçirmeye karar veren hasta, kapsamlı bir araştırma dönemine girmelidir. Bu konuda çevresinde daha önce operasyon görmüş kişiler varsa onlardan bilgi alabilir, memnun olup olmadıklarını öğrenebilir veya çeşitli kaynaklardan operasyonlar hakkında kitabi bilgilere ulaşabilir ancak yapması gereken en önemli araştırma, hastane ve uzman seçimi konusunda olmalıdır. Bu araştırma kapsamında birçok hastane ve uzmanla görüşmesi gerekebilir. Operasyonu almaya karar verdiği uzmanla da, tam bir işbirliği içerisinde olması operasyon öncesi süreç açısından önemlidir.
Operasyon Süreci
Bu sürece bağlı olarak, hastanın operasyon öncesi rutin sağlık tetkikleri yapılır. Belli bir yaşın üstünde bu işlemi yaptırmak isteyen hastalar için bazı ekstra tetkikler yapılabilir zira bu hastalar risk grubu kapsamına girmektedirler. Operasyon yaklaşık olarak 1 ila 16 saat arasında sürmektedir. Bu süre, işlem yapılacak alanın genişliği, uygulanacak teknik gibi etmenlere bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Hasta genel anestezi ile uyutulmaktadır. Bu bilgiler düşünüldüğünde; göğüs büyütme, kapsamlı bir cerrahi operasyondur diyebiliriz.
Operasyon Sonrası Süreç
Her cerrahi operasyonda olduğu gibi, meme büyütme operasyonlarından sonra da hasta bir ağrı hissedebilir. Bu normal ve beklenen bir durumdur. Ağrının süresi, operasyonun uygulama şekline göre (kas altı veya direk doku) değişiklik gösterebilmektedir. Kas altına yapılan uygulamalarda ağrı süresi daha uzun olabilmektedir. Ancak doktorunuz tarafından verilen ağrı kesici ilaçlar sayesinde kısa bir süre içerisinde ağrı şikâyetinden kurtulmak mümkündür. Hastalar genelde operasyondan 2-3 gün sonra normal hayatlarına dönebilmektedirler. Ancak bu süreçte ve sonrasında hijyen kurallarına büyük önem göstermeleri gerekmektedir. Erken dönemlerde, hastaların sert hareketlerden kaçınması, göğüs çevresini zorlayıcı hareketler yapmamaları, protezlerin yerine daha doğru oturması için gereklidir. Yine bu amaçla hastalar erken dönemde sadece sırt üstü yatmalıdır. İlerleyen dönemde, kademeli olarak yatışı pozisyonlarını değiştirebilirler.