Tıpta oluşan gelişmeler ile daha önceleri tedavisi olmayan birçok hastalığın günümüzde devası mevcuttur. Tıbbın ve teknolojinin gelişmesi ile estetikten yüz nakline kadar birçok hastalığın çözümü daha da kolaylaşmıştır. Estetik cerrahinin de gelişmesi ve ilerlemesi ile insanlar, ayna da gördükleri yansımanın daha hoş olması için estetik operasyonlara gerek duymaktadır. Yüzde veya vücutta yapılacak bu operasyonların aslında kalp veya beyin ameliyatlarından bir farkı bulunmamaktadır. Ülkemizde burun estetiği ve meme büyütme en çok başvurulan estetik operasyonlarındandır.
Vücudumuzun herhangi bir bölgesinde bir şey olduğunu veya bir yerden düşüp kolumuzu veya bacağımızı kırdığımızı düşünelim bu ameliyatların riskleri olduğu gibi kadınların belki de en önemli uzuvları olan memelerinin büyütülmesi için bıçak altına yatılması da risk faktörlerini beraberinde getirmektedir. Daha büyük ve dik göğüsler kişinin daha da gösterişli görünmesini ve özgüveninin yüksek olmasını sağlamaktadır; ancak böyle bir ameliyat için geçerli olan mevcut riskleri cerrah, hastaya tek tek aktarmaktadır. Göğüs büyütme ameliyatı tamamen kişisel bir karar olmasından dolayı hastanın ameliyat ile ilgili tüm fayda ve komplikasyonları bilip ona göre karar vermesi gerekmektedir. İstenmeyen yara izleri, meme veya meme ucunda geçici yada kalıcı duyu kaybı, silikonun patlaması, kanın pıhtılaşıp ağrının devam etmesi göğüs ameliyatlarının taşıdığı risklerdendir. Bunların yanı sıra memeye konulan silikonun da ömür boyu dayanacağının garantisi bulunmamaktadır zaman içinde silikonların birinin veya her ikisinin de yapılacak başka bir ameliyat ile değiştirilmesi gerekebilmektedir. Hamilelik, kilo kaybı veya menopoz gibi oluşabilecek durumların yaşam boyu göğüslerin görüntüsünde değişikliğe sebep olacağı unutulmamalıdır.
Hasta doktor ilişkisinin önemi bilinmekte ve hasta her durumu doktoru ile paylaşmalıdır. Örneğin aile de meme kanseri veya hasta da oluşan ve takip edilmesi gereken bir kitle var ise doktordan gizlenmemelidir. Sigara, alkol veya ilaç kullanımı da doktora bildirilmesi gereken ek durumlardır.