Gögüs büyütme operasyonu en sıklıkla uygulanan estetik cerrahi yöntemlerden biri olmaktadır. Uygun adaylar memesi küçük ama memesinde sarkma olmayan kişilerden oluşmaktadır. Doğumlar , aşırı kilo değişiklikleri ve asimetri memede estetik görünüm de bozulmalara yol açabilir. Bu olgularda gögüs büyültme ameliyatı memeniin estetik olarak daha güzel görünmesini sağlamaktadır.
Operasyondan önce meme hacminin belirlenmesi çok önemli olmaktadır. Planlamada bireyin ne kadar meme dokusu olduğu , arzu ettiği dolgunluğu , boy ve kilo gibi kriterler dikkata alınmaktadır. Öncesi sonrası resimleri , sütyen içi kullanılan hacim belirleme silikon protezlerin uygulanması, ameliyat gögüs hacim beklentisinin değerlendirilerek uygun hacim elde etmek için silikon protez boyutunda karar verilebilir. Meme eğer hem küçük hem de sarkmışsa tek başına büyütme ameliyatı ile tatmin edici sonuçlar elde edilmez. Bu gibi olgularda hem büyütme hem de gögüs dikleştirme ameliyatı aynı anda uygulanmabilmektedir. Operasyonda silikon protezler kullanılmakta , bu protezlerin insan sağlığına hiçbir zararlı etkisi bulunmamaktadır. Ayrıca slikon tıpta meme büyütme ameliyatları yanında , diğer birçok ameliyatta kullanımakta birbirine sıkısıkıya tutnmöuş ayrılmauyan bir yapıda üretilmektdirler.bu sayede protez keskin bir cisim ile delinse bile slikon dışarı çıkmaz ve dokuya teması önlenmiş olmaktadır. Bu tür protezler ömür boyu kullanılmaktadır.
Gögüs büyütme ameliyatları hastane şartlarında yapıldığından genel anestezi veya lokal enestezi eşliğinde yapılmakta ortalama olarak bir saat kadar sürmektedir. Ameliyat üç farklı alandan kesi ile yapılmaktadır. Koltuk altı katlantı çizgisi, meme başı çevresi veya meme altıntaki katlantı çizgisi içinden geçirilerek yapılabilmektedir. Meme protezi kas altı, fasya altı, dual plan veya kas üstüne yerleştirilebilmektedir. Büyütme operasyonu sonrası meme olduğundan %20 daha büyüktür, daha ayrık gözükmektedir. Üst pol daha olgun meme ise sert bir yapıdadır. Yaklaşık 1 ay içerisinde memede hafif bir küçülme , doğallaşma damla formunu alma ,orta hatta yaklaşma ve yumuşama oluşmaktadır.